Mammut után egy kis süti! - Beszélgetés Domokos Annamáriával a PaleoNasi-ról
Sokáig hagytam, hogy elszaladjon a fülem mellett a paleolit táplálkozásként emlegetett irányvonal. Őszintén szólva úgy gondoltam, ez is csak egy új divat, amit valaki unalomból, vagy pénzügyi sikert várva kitalált. Soha nem voltam egy tudatos étrendű fazon (sajnos), én már csak megmaradok a rántott hús-krumplipüré kombónál, egy jó BBQ oldalassal fűszerezve. De ha már annyian követik ezt az egészségtudatos táplálkozási irányzatot, egy kicsit nézzük meg miről is van itt szó!
2.5 millió évvel ezelőttől számoljuk a paleolitikum-nak (őskőkorszak) nevezett időszakot, ami kb. csak 11.500 évvel ezelőtt ért véget. Lényegében az emberiség történetének 99,5 %-a ebben az időszakban telt el. Az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel jutottak élelemhez, tehát nem igazán termelték meg a napi betevőt... és ez itt a lényeg. Mondhatnák: oké-oké, de mennyivel kényelmesebb kimenni a kertbe szedni egy kis borsót, vagy megfejni a Riskát! Itt el is jutottunk a paleo alapjaihoz.
Abban a korszakban ismeretlen volt rengeteg mai (civilizációs) betegség, mint pl. a szív és érrendszeri megbetegedés, a laktóz és liszt érzékenység, a cukorbetegség, az autoimmun betegség... na és a rák! Mint ahogy a mai napig néhány természeti nép is híján van ezeknek a "nyűgöknek", nem volt nehéz megtalálni a közös nevezőt. Ez pedig a táplálkozás. Az olyan ételek fogyasztása, amik nem tartalmazzák azokat az összetevőket, amikhez az emberi szervezet az elmúlt rövid evolúciós idő alatt nem tudott alkalmazkodni.
Röviden tehát: együnk úgy, mint a természeti népek (kihasználva korunk tudományos ismereteit) és ezáltal immunisak leszünk egy csomó betegségre! Az irányzat hívei ugyanis nem kevesebbet állítanak, minthogy a kb. 10 ezer évvel ezelőtt elindult földművelés okán kifejlesztett élelmiszerekre nincs felkészülve az ember genetikája!
Ehetünk: állati húst-zsírt, gyümölcsöket, zöldségeket, halféléket, tojást, olajos-magvakat, gombákat, hidegen sajtolt olajokat...
Ne együnk: gabonafélét, hüvelyeseket, tejtermékeket, keményítő tartalmú zöldségeket (krumpli), hidrogenizált növényi olajokat, cukorféléket...
Eddig rendben is van! Mivel rengeteg könyvet, netes írásokat, filmeket olvashatunk/nézhetünk a paleolit táplálkozásról, engem inkább az érdekelt, hogy "szegények" nem nassolhatnak egy jó kis sütit??? A jó hír az, hogy DE!!! Ugyanis van kis hazánkban valaki, aki erre is megtalálta a gyógyírt! Az alábbiakban Domokos Annamáriával beszélgetek, aki a paleolit süteménykészítést az elsők között kezdte meghonosítani Magyarországon.
Hogyan csöppentél bele a "paleózásba" és mikor találkoztál először a paleoval?
Elsőként a férjemtől hallottam a paleo életmódról, aki miután elolvasta Szendi Gábor könyvét, már másnaptól a paleo „elvek” szerint táplálkozott. Nálam a nagy áttörést az jelentette, mikor a kislányomnak szerettem volna a kezébe olyan édességet, nasit adni, ami egészséges és nyugodt szívvel kínálhatom akár egy alma helyett is. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni az étkezésünkkel is. Ezek után már csak szerencsés véletlenek folyamata volt, hogy egy cukrászdás barátom megkóstolta egyik paleo tortámat és felajánlotta, hogy szívesen árulná a cukrászdájában. Ő segített nekem cukrászt találni, aki az általam megálmodott recepteket „formába önti” és eljuttatja az üzletekbe.
Az elmúlt két évben nagy örömmel és meglepetten tapasztaltuk, hogy mekkora kereslet van az egészséges süteményekre, amiket gluténérzékenyek, laktózérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatnak. Így a kezdeti négy fajta tortából, mára már 15 féle torta, 6 féle sós és aprósütemény, pékárú és szendvicsek közül lehet választani és hamarosan sós és apró süteményekkel is bővül a palettánk. Sokan keresnek meg sütéssel kapcsolatos kérdésekkel, praktikákkal is, így Székesfehérváron már PaleoNasi főzőiskolát is tartok, ahol a paleo édesség készítés rejtelmeibe próbálom bevezetni az érdeklődőket.
Mit jelent a paleo életmód?
Mivel nem vagyok szakértő, így most csak arról beszélnék, hogy számomra mit jelent ez az életmód. Aki szeretne erről többet megtudni, annak ajánlom figyelmébe Szendi Gábor könyveit.
Legegyszerűbben úgy foglalnám össze, hogy az én családom csak húst, zöldséget és gyümölcsöt eszik. Azt mindenképpen kiemelném, hogy a hús nincs túlsúlyban az étrendünkben. Nem eszünk cukrot, gabonát, tejterméket és hüvelyeseket. Tisztában vagyok vele, hogy ma már nincs olyan alapanyag ami ne lenne szennyezett, vagy „kezelt”, de ha választani lehet rossz és kevésbé rossz között, akkor mindenképp az utóbbit választom. Még akkor is, ha (mások szemében) ez bizonyos lemondásokkal jár. Viszont cserébe energikusabb, egészségesebb lettem és nem vagyok kitéve a mai civilizációs betegségeknek (glutén- és laktóz érzékenység, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, reflux, szív- és keringési betegségek, daganatos betegségek és még sorolhatnám.)
Enni pedig nyugodt szívvel, lelkiismeret furdalás nélkül eszem. Nem kell diétáznom, mert a paleo "mellékhatása", hogy a plussz kilókkal nem kell foglalkoznom.
Mik a terveid? Mi a célod a PaleoNasival?
Szeretnék mégtöbb olyan süteményt készíteni, ami teljesen egyenértékű íz-élményben egy „klasszikus”, nem paleo tortával. Kiváltani a reggeli péksüteményeket olyan egészséges alapanyagokból készülő, finom péksütikre, amiket allergiások is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Tudatosítani az emberekben, hogy amíg a hagyományos sütemények nem igazán tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, addig a PaleoNasi sütemények nemcsak a lelkünknek és az ízlelőbimbóinknak esnek jól, hanem jót teszünk a szervezetünknek is vele.
Hol lehet hozzájutni a sütikhez? Esetleg részt venni a főzőiskolában?
A PaleoNasi süteményeket meg lehet vásárolni, bio boltokban, cukrászdákban, paleo szaküzletekben, az egész ország területén. A teljes partnerlistánk megtalálható a weboldalunkon vagy a facebook-on. A főzőiskolában is szeretettel várunk mindenkit!
Domokos Annamáriával beszélgettem, de nem értem be ennyivel. A puding próbája az evés! A hitelesség kedvéért nem kértem tőle kóstolni valót, hanem felkerestem az egyik üzletet, ahol hozzá lehet jutni ezekhez a sütikhez. Mindenképp meg akartam tudni, hogy mi lehet a különbség ízre, egy hagyományos süteményhez képest.
Több, különböző szelet süteményt kóstoltam, mivel nem tudtam elképzelni, hogyan lehet süteményt készíteni gabona és cukor nélkül. Azt kell, hogy mondjam: Ez tényleg működik! Nagyon is ízletes, kellőképpen édes. Az állaga is megegyezik egy autentikus süteményével. Nem találtam olyan tényezőt benne, ami miatt azt kellene mondanom, hogy: "De ez és ez miatt azért én inkább maradok a bevált sütiknél, tortáknál". Az íz rendben van, az állag rendben van, a külalak rendben van!
Miért ne enném ezt, ha még egészséges is?
Flames