Gondolatok, cikkek, egyéb...

Gondolatok, cikkek, egyéb...

Mit sütsz kis... cowboy? - A BBQ varázslat

2014. szeptember 29. - VikFlames

Mit sütsz kis... cowboy? - A BBQ varázslat

 

USA konyha? Sokak szerint ez egy paradoxon. Kimerül a hamburger-hotdog-cola "mesterhármasban". Pedig szó sincs erről! Mivel az Egyesült Államok - történelme alapján - egy szedett-vedett bagázs, ha kicsit is belegondol az ember, egyből logikussá válik, hogy a számtalan nemzet, akik gyökeret eresztettek az új világban, a konyhájukat is magukkal vitték. Igen ám, de egy másik földrészen nem biztos, hogy ugyanazok a termények érzik jól magukat. Tehát ami "otthon" megtermett, azt itt helyettesíteni kellett valami mással. Innentől kezdve pedig egyenes út vezetett egy új ízvilág kialakulásához.

 

A tengerentúlon minden ételt és hozzávalót meg lehet vásárolni, nagy felelőtlenség lenne általánosítani, hogy az amerikaiak nem esznek egészséges ételeket. Ugyanazt eszik, mint bárhol máshol az emberek. Mégis most kifejezetten a tradicionális USA-beli ételekkel foglalkoznék. Tény, hogy ezen a ponton figyelmeztetnem kell a kedves olvasót, hogy ha vegetáriánus, vagy egyszerűen csak diétázik, akkor a nyugalmát megzavaró információk következnek! Akkor most kalandozzunk el egy kicsit az államok déli részébe. Természetesen bárhol megtalálható egy jó barbecue (BBQ) csemege, de jellemzően a déli térségbe vezethető vissza az eredetük.

 

Mi kell egy jó BBQ party-hoz? Ha egyszerűen és viccesen akarnék válaszolni: sör, kaja, cowboy csizma... de nem ilyen egyszerű a történet! Bár szerintem a feeling az egyik legfontosabb eleme a bulinak. Hogy is néz ez ki? Bubba szól a srácoknak, hogy hétvégén BBQ Party. Délelőtt megérkeznek a tagok pick up-okkal, esetleg quad-al vagy traktorral. Billy-Bob hozza a sört, a hentes Cletus a húst (mivel azon a héten nem tudtak elég oposszumot elgázolni az utakon). A 90 éves fogatlan (a szalmaszálat így is tudja rágcsálni) Wilbur-t kirakják egy fa alá a hintaszékbe egy banjo-val. Buck pedig köp egy barna bagósat és kezdetét veszi a Hoe'down.

 

 

A grill

Grillezőt bármiből lehet készíteni. A lényeg, hogy legyen tűztér és rács. Nem árt, ha van lecsukható teteje a szerkezetnek, mert az igazi BBQ ízt a füst adja. Lehet kapni folyékony füstnek nevezett pácokat, ami imitálja ezt. A jó sütéshez fát használnak. Leginkább hikori-fát, de hasonlóan jó a tölgy, alma, vagy a cseresznyefa

is. Könnyebb megoldás grill-szenet vásárolni. Teljesen jó az is, de kevésbé lángol. Az extra kényelmesek meg vegyenek gázos grillezőt, de akkor hol marad a feeling?

Én személy szerint grill tálcát szoktam használni. Ez azért lényeges, mert sütés közben a zsír lecsöpög a húsról. Amikor ez ráesik az izzó szénre vagy fára, azonnal elég és a felszálló égett-zsír-füst újra a húsra kerül. Ez nem túl egészséges (ha ilyen kajáknál beszélhetünk egyáltalán egészségről). A grill tálca alja hullámos és az ott felgyülemlő zsír apró lyukakon távozik a gravitáció által előírt irányba. Viszont amikor a tűzben megég, a füstje már csak elenyésző mértékben tud a tálca alja miatt az ételre visszaszállni.

 

 

 

A pia

Leginkább sör. Hatos csomagolásban (Six Pack) beszerezhető Bud Light. Üdítőnek cola, dr Pepper, vagy Mountain Dew. Természetesen ezek bármivel helyettesíthetőek, a példaként felhozott termékeket csak az igazi amerikai feeling miatt soroltam fel.

Saját ötletként ajánlanám a gyömbér sört. Megtalálható itthon is, akár alkoholmentes formában. A gyömbér nagyon jó az ízek semlegesítésére. Ha többféle ételt akarunk kóstolni, akkor köztük egy kis gyömbér és a következő ízvilágba kevésbé zavar be az előző.

 

 

 

Az előétel (?)

Azért írtam kérdőjellel, mert a kevésbé nagy evőknek ez felérhet egy főétellel. Csilis babbal töltött héjában sült krumpli. Érdekes, hogy a csilis babot mexikóiként emlegetjük. Az igazság az, hogy eredetileg a chili con carne egy tőzsgyökeres texasi étel és nem is volt benne bab. Egyszerűen a darált húst chili paprika őrleménnyel keverték. A legegyszerűbb elkészítése (ahogy én szoktam), ha kevés olajban lepirított hagymára rádobjuk a darált sertés húst. Mikor a hús már barnul, hozzáöntjük a konzerv kidney babot (levével együtt). Ehhez még mehet konzerv kukorica (lé nélkül). Az egészet felöntjük vízzel (azért ne leves állagúra) és befűszerezzük.

Jók a chilis bab fűszer alapok, de azért azt még egy kis sóval, borssal, chilivel meg lehet turbózni. Egy nagy adag édes pirospaprika őrlemény is mehet hozzá, hogy

legyen egy kis színe. Nagyobb burgonyákat héjastól fóliában a tűzben sütjük, vagy egyszerűen sütőbe berakjuk. Levágjuk a tetejét, kivájjuk egy kicsit és beletöltjük a húsos babot.

 

 

Indulhat a BBQ!

Legfontosabb eleme a BBQ szósz! Ez egy paradicsomos (ketchup) alapú kicsit savanykás, kicsit édes, kicsit füstös kreálmány nem kevés cukorral. A cukornak nagy szerepe van a szószban, mivel a grillezés lényege, hogy rákaramellizálódjon a húsra ez az isteni nedű. Államonként eltérő a szósz készítése és ízvilága. Georgia-ban mustárt adnak a paradicsomhoz és vékonyan kenik, Texas-ban melaszt is adnak hozzá, a Kentucky fekete sok ecetet tartalmaz... és sorolhatnánk a különböző receptúrákat napestig. Jellemzően mindegyik variációban megtalálható a Worcestershire szósz is mint alapanyag. Bár megvehető ezerféle BBQ szósz készen (ajánlanám, hogy a füstös (smoky) verziót használjátok), mégis az otthoni, saját készítésű fogja megadni a győzelem ízét. Nem írnék most receptet. Végtelen mennyiségű verziót találtok a világhálón... kísérletezgessetek az összetevők variálásával! Én ajánlanám, hogy bolondítsátok meg egy kis sörrel, vagy whisky-vel.

 

 

A főétel

BBQ oldalas. Természetesen rengeteg féle húsból elkészíthető egy jó barbecue lakoma. Akár marha, akár csirke... de elsőre a disznó oldalast ajánlanám. Kellőképpen omlósra és kevésbé szárazra lehet grillezni, ha a következőképpen csináljátok. A legfontosabb, hogy ha omlós húst akarunk, a húst főzzük meg előre! Minek??? Kérdezheti az olvasó, mivel Ő sütögetni akar! Azért, hogy elkerüljük a hosszadalmas sütés alatt kialakuló száradást és azt, hogy kívül már megégett, de belül még nyers!

Vegyünk egy jókora csontos oldalast! Vágjuk fel mondjuk 10-15 cm-es darabokra, főzzük puhára vízben, melybe hagymát, sót, egész borsot... esetleg füstölt paprika port szórunk! Ezzel készen is áll a grillezésre, de lehet egy kicsit pácolni még folyékony füstben. Fűszerezzük be ízlés szerint! Ha igazi déli USA ízvilágot szeretnénk kapni, akkor Tex Mex vagy Cajun fűszerkeveréket használjunk! És már mehet is a grillre! Rendszeresen forgassuk!

Mivel a húsunk elő lett főzve, nem fog órákig tartani a sütése. Pirítsuk jól át és nem sokkal a vége előtt jöhet a BBQ szósz. Konyhai ecsettel szépen kenjük tocsogósra a húst! Minden fordításnál adhatunk neki egy újabb mázat. Ezt tényleg csak nem sokkal az elkészülte előtt tegyük (kb 10 perc, ha lángoljuk akkor kevesebb), mivel nem akarjuk, hogy szenesre égjen a szószunk a húson. A lényeg, hogy karamellizálódjon, piruljon rá a húsra. Készen is vagyunk a műremekkel. Azért elég jól hangzik, nem? Lentebb írok köreteket, de itt megjegyezném, hogy nem csak körettel egy tányéron isteni a BBQ oldalas, hanem leszedegetve a csontról, apró darabkákban egy jobb fajta zsemlébe töltve is gasztro-orgazmust tud elérni. Én ilyenkor egy kis frissen vágott snidlinget is keverek a hús közé.

 

 

Köretek

Steak burgonya. Kisebb krumplik héját durván lereszeljük (maradjon rajta) és négybe vágjuk. Fűszerrel és fokhagymával fóliában tűzön, vagy tepsiben sütőben megsütjük. Semmiképp ne hámozzuk meg, mert a héjtól lesz steak-es és az tartja össze a gerezdeket!

Sült kukorica. Egyszerűen egy cső kukoricát kenjünk meg vajjal, rakjunk rá hagymát, paprikát és sót, majd fóliában dobjuk a tűzre kb. 15 percre!

Amerikai káposztasaláta (coleslaw). A legkedveltebb saláta a grillekhez. A lereszelt fehér-káposztához adunk tárkonyecetet és egy kis olajat. Mehet hozzá a Miracle Whip (majonézzel kiváltható), apróra vágott hagyma, sárgarépa és egy kis kristálycukor.

 

 

 

Desszert

Mi mást is fogyasszunk desszertnek, mint a méltán híres amerikai palacsintát, a pancake-et. 1 tojást és 1 evőkanál cukrot jól elkeverünk, hozzáadunk 125 ml tejet és 3 dkg olvasztott, kihűtött vajat. 12 dkg lisztet összekeverünk fél kávéskanál sóval és 2 teáskanál sütőporral majd az előző tojásos anyagba szitáljuk. Jól elkeverjük és negyedórát állni hagyjuk. Sütés előtt még egyszer összekeverjük, palacsintasütőben 1-2 evőkanál forró olajban mindkét odalát kisütjük. Tálaláskor egy kis vajat olvasszunk rá és öntözzük meg juhar sziruppal (ízlés szerint más öntetet is használhatunk, de higgyétek el a juhar szirup valami mennyei)! A tetejére egy kis tejszínhab és garantáltan buktad a diétádat!

Ha még mindig nem éreznéd magad ennyi kajától olyan bálnának, hogy a Greenpeace-esek próbálnának visszaterelni a tengerbe, mikor éppen végeztél az úszással, akkor a maradék tűzön süss egy kis mályva cukrot! Ezt a kis fehér, vagy rózsaszín pillecukor szerűséget csak felszúrod egy botra és pár másodpercre a tűzbe tartod. Vigyázat nagyon édes!

 

Hát nagyjából ennyi! Levezetésképpen quadozhatsz egyet, vagy egyszerűen dagonyázhatsz a sárban, készülvén a közelgő Redneck Olimpiára. Közben hallgass jó country zenét. Azért nem ajánlom, hogy minden nap ekkora kalória bombával kísérletezz, de néha jó egy kicsit elengedni magunkat és "zabálni" egy hatalmasat! A lényeg, hogy érezd jól magad a haverokkal, a családdal és kapd el a hamisítatlan BBQ feelinget!

 

 

Flames

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikflames.blog.hu/api/trackback/id/tr426744771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása